El Sistema, inspirerend voorbeeld voor muziekeducatie in Nederland

El Sistema is een netwerk van jeugdorkesten in Venezuela. De oprichter van dit netwerk ontvangt in oktober 2010 de Erasmusprijs. Zie onderaan dit bericht een nieuwsbericht van Kunstfactor over de prijswinnaar. De vraag is: hoe kunnen we de kerngedachte van El Sistema vertalen naar de Nederlandse context zodat ook in Nederland kinderen op zo’n inspirerende manier kunnen leren musiceren. Er zijn al twee goede Nederlandse initiatieven, interessant om meer over te lezen: Music Matters in Rotterdam en het Leerorkest in Amsterdam ZO.

  • Music Matters in Rotterdam
    Bron: www.musicmatters.nu: Music Matters brengt meer muziek in Rotterdam. Met verschillende (gratis) projecten voor kinderen, jongeren en volwassenen laten we elk talent schitteren én zorgen we ervoor dat mensen elkaar ontmoeten, ongeacht hun culturele achtergrond of leeftijd. Uit deze ontmoetingen ontstaan bijzondere cross-overs en nieuwe muzikale samenwerkingen.  Stichting Music Matters steunt op de inzet van en samenwerking met culturele organisaties in Rotterdam.
  • Het leerorkest in Amsterdam
    Bron: www.leerorkest.nl: Het Leerorkest is een innovatief muziekeducatie programma met als doel basisschool kinderen de kans te geven een muzikale ontwikkeling door te maken en een muziekinstrument te leren bespelen. De kinderen van het Leerorkest kunnen al snel laten horen wat ze geleerd hebben in een echt orkest. Een ervaring die motiveert en stimuleert.

Bron: www.kunstfactor.nl:

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje, Regent van de Stichting Praemium Erasmianum, reikt donderdagmiddag 7 oktober in het Concertgebouw Amsterdam de Erasmusprijs uit aan José Antonio Abreu. De laureaat is oprichter en directeur van El Sistema, het netwerk van jeugdorkesten in Venezuela. De Erasmusprijs heeft dit jaar als thema ‘de toekomst van de Europese klassieke muziek’.

De Erasmusprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon die binnen het kader van de culturele tradities van Europa een belangrijke bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaalwetenschappelijk gebied. De Stichting Praemium Erasmianum stelt elk jaar een ander thema binnen dit kader centraal. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 150.000 euro.

De prijs wordt toegekend aan José Antonio Abreu vanwege zijn inspanningen om jonge mensen te betrekken bij het maken van muziek. Door muzieklessen te volgen en in orkesten samen te spelen, biedt de organisatie kinderen uit achterstandswijken inspiratie en betere toekomstmogelijkheden in de samenleving. Het initiatief van José Antonio Abreu is uitgegroeid tot een nationaal netwerk van orkesten van kinderen en jonge musici. De opzet en werking van El Sistema heeft navolging gevonden in vele landen. Ook in Nederland. Voorbeelden zijn ‘Music Matters’ van de Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam en het Leerorkest in Amsterdam Zuidoost.

Websites
http://www.el-sistema-film.com/
http://www.elsistema.org/
http://elsistemausa.org

Update:
Artikel d.d. 1 maart 2012 in The New York Times ‘Venerated High Priest and Humble Servant of Music Education’: http://www.nytimes.com/2012/03/04/arts/music/jose-antonio-abreu-leads-el-sistema-in-venezuela.html?pagewanted=1&_r=2&emc=eta1

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s