Fundamentals, multimediaal studiemateriaal

Uitgeverij Virtual Music School heeft een nieuw programma voor het muziekonderwijs uitgebracht, getiteld Fundamentals. De technieken die in het uit 2008 stammende VMS programma voor improvisatie en harmonieleer zijn nu toegepast in een pakket waarmee je alle denkbare verbindingen tussen Noot, Greep en Klank kunt trainen. Wie nog nooit uit het hoofd heeft gespeeld kan zijn ‘klank-greep-associatie’ op nivo brengen met de Play What You Hear trainer. Wie van blad wil leren zingen kan aan de slag met de Sing What You See trainer. Verder vind je de Write What You Hear trainer voor dictees, de Harmony Trainer voor basis-solfege, de Intonation Trainer voor zuiver spelen, en de Chord Memorizer voor het van buiten leren van de akkoordsymbolen. Tot slot staan de Play What You See pagina’s boordevol tips voor het interpreteren van bestaande bladmuziek, zoals het omgaan met syncopen, het ‘kraken’ van een lastige passage, enz.

Kenmerk van de Virtual Music School software is het slimme gebruik van multimedia. Alle uitleg van de basis van de muziektheorie wordt bijvoorbeeld in filmpjes uit de doeken gedaan. De muzieknotatie en de audio lopen synchroon, waardoor onderwerpen die in een boek nogal taai overkomen aanzienlijk eenvoudiger te bevatten zijn. Verder wordt in de eerder genoemde trainers gebruik van maakt van kleuren. Bij de opgaven in de Sing What You See trainer kan de leerling bijvoorbeeld vragen om hulpaanwijzingen. In het notenbeeld verschijnen dan allerlei kleuren en letters om de leidtoon en de grondtoon te markeren, toonsherhalingen aan te duiden (in bruin) en secundelijntjes door de opgave heen uit te lichten (in rood). Door deze aanpak leert de leerling om houvast te vinden in de functies van de noten en in het contour van de opgave.

De Fundamentals is een veelzijdig pakket waarmee de leerling bijna alle aspecten van het muziekmaken kan oefenen, en waarmee de veelervaren kloof tussen theorie en praktijk gedicht wordt. Docenten kunnen er niet alleen een hoop uitlegtijd mee besparen maar hun leerlingen een enorme bron van inspirerende opgaven mee meegeven. In feite is deze methode een compleet en uiterst flexibel curriculum, zowel geschikt voor zelfstudie als voor lesondersteuning. Meer informatie vind je op www.virtualmusicschool.nl.

Ik gebruik dit programma iedere dag. Ik beleef ontzettend veel plezier aan de oefeningen en ze zijn een zeer effectief aanvulling op mij trompetlessen. Met de Fundamentals krijg je zeer veel waar voor je geld!  – Raoul Wirtz, trompettist

Ik ben met name verslaafd geraakt aan de Play What You Hear trainer, die is echt te gek. Ik heb veel lol bij het naspelen van de leuke melodietjes, en het helpt me vooral bij het bespelen van mijn instrument alsof ik aan het zingen ben. – Marieke Samson, altsaxofonist

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s