Biophilia, apps van Björk

Een volledig nieuwe benadering van muziekeducatie, naar de ideeën en van de hand van Björk. De songs van haar nieuwe album Biophilia zijn ook als afzonderlijke apps voor ipad en iphone te downloaden (gratis via appstore). De apps zijn volgens de Volkskrant (12-10-2011) ‘technologische en creatieve hoogstandjes die een aanzetje geven tot een alternatieve muziekeducatie’. Voor meer informatie over het nieuwe album en de apps, zie www.bjork.com. Hieronder een aantal fragmenten uit het artikel van de Volkskrant.

“Elke app van Biophilia wil zowel een natuurwetenschappelijk fenomeen als een musicologisch aspect belichten. De apps nemen daarbij zo’n beetje elke vorm aan: van muziekinstrument tot videogame. Soltice bijvoorbeeld, gaat over het zonnestelsel. Terwijl Björk op de achtergrond zingt over ons zonnestelsel, kan de luisteraar ‘ons’ stukje van het universum van alle kanten bekijken op het scherm. Door zelf planeten op diverse afstanden van de zon toe te voegen, wordt muziek gemaakt. Door de omloopsnelheid te variëren, verandert de toonhoogte. Een super hightech-doe-het-zelf-muziekdoosje met visuals.”

“Björk is ervan overtuigd dat het gebruik van de app als muziekformat navolging zal vinden. ‘Het geeft je een vrijheid waardoor je als artiest veel dichter komt bij je ideaal, zonder dat de muziekindustrie daar zeggenschap over heeft.'”

“Vier apps:

1. Thunderbolt. In ‘instrumentmode’ kun je met blauwe schichten op het scherm tekenen. De toonhoogte hangt af van de lengte van de schicht. Afgespeeld met het nummer Thunderbolt staat de lengte van de schicht voor een bepaald muziekinterval. Daartussen speelt het programma arpeggio’s – de afzonderlijk gespeelde, opeenvolgende noten van een akoord – die netjes binnen de toonsoort van het nummer passen.

2. Virus. Behandelt liefde als een virusinfectie. Björk zingt ‘Like a virus, patient hunter/I’m waiting for you/I’m starving for you’. De app is een antigame. Virusdeeltjes die gastheercellen belagen, moeten worden weggejaagd. Maar bij te weinig of geen virusdeeltjes blijft het nummer steken. Laat je het virus zijn gang gaan, dan zie je hoe het zijn DNA injecteert in de gastheercel en speelt het nummer door.

3. Hollow. Een visualisatie van DNA-replicatie zoals die in de celkern gebeurt. Het filmpje draait in hetzelfde tempo als het nummer en kan versneld en vertraagd worden door enzymen toe te voegen of te verwijderen.

4. Crystalline. Een game waarin je, zwevend door een gangenstelsel, kristallen moet verzamelen en laten groeien tot een groot kristal. Het pad dat je volgt, bepaalt de volgorde van het nummer. De kristallen lichten op in de maat.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s