Coöperatief leren in het leerorkest

Via de website www.orkestindeklas.nl kun je een paper downloaden getiteld: Samen op de partituur. Over coöperatief leren en het leerorkest. Auteur: Bas Gaakeer. Het paper is geschreven in het kader van leerjaar 4 van de Opleiding Docent Muziek, Conservatorium van Amsterdam. Klik op ‘lees verder’ voor meer informatie over de inhoud.

De website van Orkest in de klas biedt een schat aan interessant materiaal over muziek op de basisschool. Er is ondersteunend materiaal voor muziekdocenten, voor groepsleerkrachten en voor leerlingen. Denk aan: visiedocumenten,  voorbeelden van werkbladen, didactiektips, partituren, audiofragmenten en video’s. Zeer de moeite waard!

Toelichting door de auteur:

Vraagstelling

Op welke twee manieren kan een instrumentaal docent bij het Leerorkest middels Coöperatief Leren het samenspelen in de les bevorderen?

Dit paper is relevant omdat de instrumentale vaardigheden onlosmakelijk verbonden zouden moeten zijn met samenspelen, omdat het accent op orkestspel ligt. Bovendien kan een dergelijke uitbreiding van het didactisch repertoire van een Leerorkest-docent een nieuwe motivatie voor leerlingen teweeg brengen, omdat ze een andere vorm van leren ervaren. Deze nieuwe motivatie kan resulteren in meer zin krijgen in muziek maken, en meer studeren op het instrument.

Leeswijzer

Eerst wordt beschreven wat het leerorkest precies is, dan wordt er geschreven over coöperatief leren en een aantal voorbeelden gegeven van toepassing hiervan in de lespraktijk. Tot slot wordt er een samenvatting en antwoord gegeven op de vraag hoe een Leerorkest-docent Coöperatief leren kan toepassen in de lespraktijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s